06 21 95 74 39          n.verheul@brucka.nl        

Scheppingskracht als medicijn

Column: Een van de wegen naar herstel van veerkracht is actief iets creëren.

Een van de wegen naar herstel van veerkracht is actief iets creëren. Nu gaat het hierbij niet om creëren van Kunst met een grote K, maar om een alledaags creatief bezig zijn en dat kan in en rond je eigen huis. En iedereen heeft dat vermogen, anders zou je je niet kunnen aanpassen.

 

Iets scheppen richt de aandacht voorbij het rationele snelle oplossingsgerichte denken. Het is innerlijk schouwen zonder dat je daar je best voor doet.  Het creëert tijd om pijnlijke gevoelens te laten genezen of om uit te rusten van schok en stress. In in die vertraagde tijd krijgt de geest ruimte om iets nieuws geboren te laten worden.

Je krijgt zo de gelegenheid om je opnieuw te laten raken door de zachte krachten van het leven. Met gevoelens van voldoening, blijdschap, van schoonheid en verwondering, van dankbaarheid wellicht. Zachte krachten waardoor je intern weer wat vloeibaar wordt in plaats van je te bewapenen tegen mogelijke nieuwe kwetsuren.

Iets scheppen is een weg van leeg worden, om van daaruit met energie gevuld te worden. Wellicht tot zingeving te komen. Misschien kom je niet eens zover en blijft het bij een ‘ik heb het toch maar gedaan’. Dat kan al voldoende zijn.

Paar voorbeelden? Met aandacht een nieuw element in je huis aanbrengen, ouderwets een legpuzzel maken, handwerken, schilderen, kleuren voor volwassenen, met de pen gedichtjes of verhaaltjes schrijven, je camera pakken en een fotocompositie maken voordat je op de knop drukt, herinneringsdozen of kleden maken.

Dit vertragen, deze wereld van scheppen zal je innerlijke tuin voeden met verbeeldingskracht. Wellicht inspireert het je tot een ‘out of the box’ ingeving. Welk mechanisme is dan aan het werk?