Column: Verbeeldingskracht en veerkracht

lotus-1139443_1920Een van de wegen naar herstel van veerkracht zijn ingrediënten fantasie en verbeeldingskracht, schreef ik recentelijk in de In Memoriam speech. Dit vermogen om te scheppen levert een bijdrage voor het herstel van een toekomstbeeld en schuilt in ieder mens. Bedenk hierbij dat het hier niet gaat om creëren van Kunst met een grote K, maar om een alledaags creatief bezig zijn. En iedereen kan dat! Anders zou je je niet kunnen aanpassen.

Iets scheppen begint met aandacht te besteden aan wat je blij maakt. Een soort van blijdschap die raakt aan voldoening, vreugde, tevredenheid. Het klinkt wat saai en simpel, maar dat is het niet. Juist omdat het trager gaat dan een druk op de knop van je tablet of mobiel, heeft zelf iets creëren een helende werking.

Letterlijk bezig zijn geeft focus en richt de aandacht voorbij het rationele snelle oplossingsgerichte denken. Zo bezig zijn creëert tijd om pijnlijke gevoelens tot rust te laten komen of om uit te rusten van schok en inspanning. Evenzo kan het zijn dat het tegengestelde gebeurt; dat jij aangeraakt wordt door gevoelens van schoonheid en verwondering, van dankbaarheid wellicht. Zachte krachten die een sterk medicijn zijn tegen pijn van het leven.

Op die manier actief bezig zijn, is innerlijk schouwen zonder dat je daar je best voor doet. Het is een weg van leeg worden,  om van daaruit met energie gevuld te worden. Wellicht tot zingeving te komen. Misschien kom je niet eens zover en blijft het bij een ‘ik heb het toch maar gedaan’. Dat kan al voldoende zijn.

Paar voorbeelden? Met aandacht een nieuw element in je huis aanbrengen, ouderwets een legpuzzel maken, handwerken, schilderen, kleuren voor volwassenen, met de pen gedichtjes of verhaaltjes schrijven, je camera pakken en een fotocompositie maken voordat je op de knop drukt, herinneringsdozen of kleden maken.

De andere weg is je laten voeden door de inspiratie van anderen. Bijvoorbeeld door het lezen van of luisteren naar een roman, een bezoek brengen aan een museum en kunst te bekijken. Durf jezelf dan te ‘dwingen’ om langer te kijken dan de 3-30 seconden die de gemiddelde bezoeker aan een schilderij besteedt. Je zult verrast worden door het vakmanschap of de boodschap van de kunstenaar.

Dit vertragen, deze wereld van scheppen en verbeeldingskracht zal je innerlijke tuin voeden. Wellicht inspireert het je tot een ‘out of the box’ ingeving. Welk mechanisme is dan aan het werk?

====

Wij maken gebruik van verhalen als bron van verbeeldingkracht in onze workshops Inspirerende klankvertellingen. Vanuit het besef dat de kracht van verhalen, geleid door de trilling van de klankschalen, jou in de gelegenheid stelt om je eigen beeldtaal aan te boren. Maar gewoon lekker luisteren tijdens de midwinterverhalen en je laten onderdompelen mag ook.